Ето какво показва при оторизация в сайта на НОИ за 2021 от както почнахме да плащаме за болничен, вижда се в колонката Пенсия, болничен и майчинство докато за предните години пише само Пенсия. Значи тук показва разликата и е отразено.
https://ibb.co/1qVGcpz
Да, подаваме ГДД явно там ще има облекчение. А за другото казвате, щом показва че се осигуряваме за пенсия и е записано че има временна инвалидност, не трябва да даваме допълнителната сума към осигуровката за право на болничен така ли. Счетоводителката прави всички вноски и внася сумите просто преди плащахме 150лв, а сега 165 за да има право на болнични. В сумите си е включена предполагам възнаграждение за вашата колежка 😀
Добре разбирам. Но тогава върви ли стаж или не? Предпочитаме да си върви стажа, понеже телк и инвалидната пенсия, която сега са отпуска са само до май и според новите изследвания зависи дали ли ще бъде продължен. По въпроса за данъчното облекчение във НАП ли се подава нещо и самия ТЕЛК за да не бъде облаган месечния доход? :)
В сайта на НОИ ще проверим това за болничните, мисля че всичко си беше наред и си показваше промяната там. ТЕЛК е временен за година, но заради изследвания и леки последици може да бъде удължен точно за това се осигуряваме да не губим години. Колкото до данъчното облекчение сега разбираме, а тя беше чула за ТЕЛК но не е споменала 😀
Това показва в сайта на НАП, тоест щом двата реда има един входящ номер значи са уведомени за промяната в статута му нали така.
https://ibb.co/dmHZSTd
Тоест дали сте съгласни с това и другите въпроси нали не сме сгрешили, че продължава осигуряването. И дали вноската заради телка трябва да е по-ниска.

П.П. Написах второ съобщение понеже изтървах времето за редактиране на първото такова. Осигуряването за ЗП е върху сумата от 420лв сгрешил съм цифрата, но вноската която правим е 165 лв всеки месец :)
Здравейте! Като за начало моля да ме извините, но не съм запознат и напълно компетентен. Баща ми е земеделски производител и си има счетоводителка и като такъв се осигурява по закон върху 410лв. Вноската му беше 150лв, но като се случи здравословен проблем разбрахме, че е хубаво да се осигурява и с право на болничен вероятно това, което наричате ОЗМ и плащаме 165лв. От миналата година има ТЕЛК решение 50% и искам да попитам по това което четох нали това, че продължава да се осигурява е правилно тоест, телк решението не ни освобождава от осигуровки? И другия ми въпрос след като има ТЕЛК видях в други теми това не намалява ли вноската от 165 на малко по-ниска както сте писали някакъв необлагаем доход, понеже счетоводителката нищо не е казала? В сайта на НАП със пик като се влезе си го има в системата, че е с ТЕЛК временен за година и с инвалидна пенсия с право на осигуряване. Тоест обобщавам въпросите правилно се осигурява без да спира и вноската трябва ли да е по-ниска заради телк-а? Благодаря за вниманието и се извинявам ако задавам глупави или некомпетентни въпроси. :)